Fosilni kotiček

Arhiv

Kategorije

Največja pa je 30’s ljubezen

14.02.2014
Praznik saharina in ostalega sladkornega kiča je spet tukaj. Pa da ne bomo preveliki ciniki, bomo tudi letos proslavili znamenite pare. Majhen ”osnutek” je bil narejen nekaj let nazaj, letos pa se posvetimo zgolj filmom iz tridesetih. Zraven dodajmo še kakšno džezovsko uspešnico iz tistih časov in lahko kar začnemo.


Catherine Barkley in polkovnik Frederic Henry v drami Zbogom, orožje, posneti po istoimenskem romanu Ernesta Hemingwaya.
Sopotnika po slučaju, Peter Warns in Ellie Andrews v romantični komediji Zgodilo se je neke noči, o kateri sem že pisala tukaj.


Nevrotični David Huxley in razposajena Susan Vance v screwball komediji Težavna vzgoja, ki je tudi že bila predstavljena.
Ana Karenina in grof Vronski, nesrečna ljubimca, tako na platnu, kot tudi v Tolstojevem romanu Ana Karenina.


Ljubka zgodba je se pripetila tudi Potepuhu in slepi prodajalki rož v Chaplinovi mojstrovini Mestne luči.
Še ena mojstrovina posneta po romanu, tokrat Viharni vrh angleške romanopiske Emily Brontë in njena Catherine Earnshaw in Heathcliff.


Pustolovščine Robina Hooda so združile Kapucastega Robina in njegovo zvesto Lady Marian.
V tridesetih se je tudi na veliko plesalo swing. Plesala sta ga tudi Jerry Travers in Dale Tremont v znamenitem mjuziklu Cilinder.


Tudi Alexandre Dumas mlajši je svoj roman Dama s kamelijami dobil na velikem platnu. Usodna ljubezen je združila Marguerite Gautier in Armanda Duvala.
Strašna resnica, o kateri sem tudi že pisala, pa je screwball komedija, v kateri se zaljubljeno gledata Lucy in Jerry Warriner.


Na piedestalu pa seveda nepozabna mojstrovina V vrtincu po nagrajenem romanu Margaret Mitchell in njena Rhett Butler in Scarlett O’Hara.

  • Share/Bookmark
 

Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL