Fosilni kotiček

Arhiv

Kategorije

Težka noč nekega dne

10.09.2012
TEŽKA NOČ NEKEGA DNE (A HARD DAY’S NIGHT)
Richard Lester, 1964

Če ste ob naslovu zastrigli z ušesi in se nikakor niste mogli domisliti za kateri film bi to lahko šlo, se nikar ne vzemirjajte. Najboljši in najbolj znani film ”kuštravcev iz Liverpoola” filmofilom še vedno najlepše zveni v originalnem naslovu – A Hard Day’s Night.

Uvodna sekvenca se prične s tekom glavnih zvezd, torej skupine The Beatles, pred podivjanimi oboževalkami. Uspejo se vkrcati na vlak, kjer v spremstvu menedžerja Norma (Norman Rossington) in Paulovega ”čistega dedka” (Wilfrid Brambell) potujejo v London na snemanje oddaje. Po razgibani vožnji pridejo do hotela, kjer pa jim ujetost med štirimi stenami prav nič ne diši. Štirje šaljivci spravljajo v obup svojega menedžerja, ne prizanesejo pa niti režiserju oddaje. Dodatne zaplete povzroča Dedek, ki vsem meša štrene. Do vrhunca zapletov pride, ko Dedek pregovori Ringa, da gre ven ”nabirat življenjske izkušnje”, do prenosa v živo pa je le še nekaj ur.
Bo preostala trojica našla svojega bobnarja? Bodo ugotovili krivca za vse zaplete? Bodo uspešno posneli oddajo?
Oglejte si zabavno komedijo zmešnjav Težka noč nekega dne!


Reporter: ”How did you find America?”
John: ”Turned left at Greenland.”

Komedija, ki ji pravzaprav težko določimo natančnejši žanr, saj ima v sebi elemente psevdodokumentarca in mjuzikla, je doživela lep uspeh in tudi danes jo uvrščajo med najboljše britanske filme. Prisvojil si je dve nominaciji za oskarja, in sicer za scenarij in originalno glasbo.
Film nam prikaže nekaj dni v življenju Beatla v času največje beatlemanije na izredno sproščujoč način, z nepozabnimi humorističnimi sekvencami in odlično glasbeno spremljavo nesmrtnih komadov, kot so Can’t Buy Me Love, She Loves You, in seveda naslovna A Hard Day’s Night. Slednja je bila napisana med samim snemanjem, povod zanjo (in za naslov filma) pa je dal Ringo, najboljši igralec v četverici, ki se je tudi po razpadu skupine nekaj časa udejstvoval pri filmu.
Čeprav so že sami tipizirani karakterji Beatlesov dovolj za uspeh, ne moremo mimo omembe irskega igralca Wilfrida Brambella, ki je upodobil ”porednega Dedka”. Igralec je bil takrat znan po svoji vlogi v seriji kot ”dirty old men”, zato ne preseneča ponavljajoča izjava, da je Dedek ”very clean”.


Scena na vlaku, kjer četverica uganja eno izmed norčij.

  • Share/Bookmark
 

Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL