Fosilni kotiček

Arhiv

Kategorije

Čudovito življenje

11.12.2010
ČUDOVITO ŽIVLJENJE (IT’S A WONDERFUL LIFE)
Frank Capra, 1946


Vsekakor velja za enega izmed najbolj božičnih filmov, ki je osvojil srca gledalcev. Pa si poglejmo kakšno je Čudovito življenje!
Bog pokliče na pogovor angela ”druge klase” Clarenca (Frank Faylen), ki še čaka, da bo dobil svoja krila. Pokaže mu življenje Georgea Baileya (James Stewart), ki si hoče na božični večer vzeti življenje. Ravno na božični večer je Georgeov stric izgubi velikansko vsoto denarja, ki jo je našel zlobni Mr. Potter (Lionel Barrymore) in z njo izsiljuje Georgea. Tu pa priskoči na pomoč Clarence, ki ga reši iz reke, v katero je skožil iz obupa. Ko George potoži, da bi bil svet veliko lepši za vse, če ga ne bi bilo na svetu, mu angel pokaže, kako bi ljudje živeli brez njega.
Ali bo George spregledal, kako je njegovo ”bedno življenje” pravzaprav čudovito? Se bodo rešile njegove težave? Bo Clarence dobil krila? Več v božičnem Čudovitem življenju!


George Bailey: I wish I had a million dollars … Hot dog!

Film je bil posnet po literarni predlogi “The Greatest Gift” Philipa Van Doren Sterna. Čeprav je veljal za enega izmed večjih finančnih ”flopov”, je prejel kar 5 oskarjevskih nominacij (glavna moška vloga, režija, film, zvok in montaža), danes pa se tudi pojavlja na top lestvicah AFIja. Dobi pa se tudi verzija filma v barvah.
Za Georgea je bil predviden Cary Grant, a je s prihodom režiserja Capre prišel tudi nepozabni Stewart. Oba sta tudi trdila, da je to njun najljubši film. Za Mary je bila predvidena Jean Artur, a so se nato odločili za takrat neznano Donno Reed. Naj za zaključek dodam še zanimivost s snemanja – scena sneženja na mostu je bila v resnici snemana poleti, zato naj bi se Stewart pod debelimi zimskimi kostumi kar precej potl. Če dovolj natančno pogledate, boste to opazili tudi v samem filmu.

Najbolj znana (in pocukrana) zaključna scena.

 • Share/Bookmark
 

3 komentarjev »

 1. Kajira pravi

  namesto komentarja bom pustila link na lastno objavo (če te slučajno zanima): http://kajira.blog.siol.net/2009/01/17/to-cudovito-zivljenje-not/ ;)

  11.12.2010 ob 20:32 | #

 2. tonya tonya pravi

  Zanimivo ;)
  Sprejmem vsako mnenje o filmu, sploh če je fino argumentirano.

  Jaz sem odnesla predvsem citat: “Strange, isn’t it? Each man’s life touches so many other lives. When he isn’t around he leaves an awful hole, doesn’t he?”
  Vsekakor so mi pa take ”božičnice” veliko bolj všeč kakor razni ”Hallmark” Božiček sem in tja, mami/ati za božič … Da ne omenjam XX ponovitev Home alone 1-žnj. :)

  11.12.2010 ob 21:23 | #

 3. Kajira pravi

  s slednjim se strinjam tud jst. :) prijetne praznike, upam da bo veliko casa za filme. :P

  11.12.2010 ob 21:25 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL