Fosilni kotiček

Arhiv

Kategorije

Težavna vzgoja

14.09.2010
TEŽAVNA VZGOJA (BRINGING UP BABY)
Howard Hawks, 1938

Cary Grant je David, nekoliko nevrotični paleontolog, ki namerava pridobiti milijon dolarjev za svoj muzej. Zato ima dogovorjen sestanek z odvetnikom stare gospe. Vendar pa mu na vsakem sestanku zmeša štrene poskočna in živahna Susan, ki jo upodablja Katharine Hepburn. S svojimi zvijačami poskrbi, da se David, ki bi moral biti na lastni poroki, znajde na ranču njene tete, ki je pravzaprav gospa, ki naj bi prispevala milijon za muzej, skrbeti pa morata tudi za leoparda Babyja, ki ga je poslal Susanin brat. Zaplete se, ko pes George zakoplje zadnjo kost Davidovega brontozavra, tetin hlapec po nesreči izpusti leoparda prav tako pa je po nesreči izpuščen tudi krvoločen leopard iz živalskega vrta. Tako se znajdejo na lovu za psom in leopardom, kar povzroči kopico zabavnih trenutkov ter pristanek v okrajnem zaporu.
Bodo našli leoparda in razrešili vse nevšečnosti, ki jo je povzročila zmeda? Bo David dokončal svojega brontozavra in dobil težko prislužen milijon? Več v odlični komediji Težavna vzgoja.

Mrs. Random: Well who are you?
David Huxley: I don’t know. I’m not quite myself today.
Mrs. Random: Well, you look perfectly idiotic in those clothes.
David Huxley: These aren’t my clothes.
Mrs. Random: Well, where are your clothes?
David Huxley: I’ve lost my clothes!
Mrs. Random: But why are you wearing *these* clothes?
David Huxley: Because I just went gay all of a sudden!

Film je pogorel na polni črti, odločno premajhen dobiček na blagajnah pa je povzročil, da je moral režiser odstopiti od naslednjega projekta, Katharine pa je izplačala svojo pogodbo pri studiu ter odšla k MGM-u. Vendar pa so leta prinesla svoje, film je dobil na veljavi pri gledalcih, ki so ga uvrstili na lestvico 100 najboljših filmov. Kot zanimivost pa naj omenim, da je to tudi prvi film, ki vsebuje besedo ”gay”, vendar še danes ne vedo ali je v ženski nagliže oblečeni Grant besedo uporabil kot sopomenko za vesel ali kot referenco na homoseksualnost.

Scena, kjer Suzan in David spoznata, da sta ujela napačnega leoparda.

  • Share/Bookmark
 

Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL