Fosilni kotiček

Arhiv

Kategorije

Z odra na filmsko platno (1. del)

10.09.2010
Ker smo ravno končali pri mjuziklu, pa poglejmo nekaj primerov tipa ”Broadway VS. Hollywood”.
Tukaj je prvi del.


Moje pesmi, moje sanje (The Sound of Music)
Osnovan na resničnih dogodkih družine Von Trapp je premiero na Broadwayju doživel leta 1959, kjer je v čevlje Marie Von Trapp stopila broadwayska diva Mary Martin. Film z Julie Andrews v vlogi Marie je bil posnet 1965, požel je slavo na oskarjih in še danes velja za enega najboljših in najbolj priljubljenih mjuziklov. Pesem: Edelweiss.


Zgodba z zahodne strani (West Side Story)
Po vzoru Shakespearjeve tragedije Romeo in Julija je bil narejen West Side Story. Leta 1957 sta Larry Kert in Carol Lawrence na Broadwayju oživela lika Tonyja in Marie, 1961 pa sta ju v filmu zaigrala Richard Beymer in Natalie Wood. Film je na oskarjih doživel triumf z 10 kipci. Pesem: Somewhere.


Fantom iz opere (The Phantom of the Opera)
Po romanu Gastona Lerouxa je Andrew Lloyd Webber ustvaril najuspešnejši mjuzikal vseh časov. Začel se je 1986 z Michaelom Crawfordom kot Fantomom in s Sarah Brightman kot Christino, filmsko različico pa je dobil leta 2004, kjer sta vlogi odpela Gerard Butler in Emmy Rossum. Pesem: The Phantom of the Opera.


Lasje (Hair)
Najbolj hipijevski mjuzikal je zagotovo Hair. Na Broadwayju je začel igrati 1968, leta 1979 pa je dobil nekoliko drugačno, a vendar uspešno filmsko različico. Režiser Miloš Forman je vloge zaupal Treatu Williamsu, Johnu Savageu in Beverly D’Angelo. Pesem: Let the Sunshine In.


Prodajalka vijolic (My Fair Lady)
Po drami Pigmalion Georga Bernada Shawa je bil narejen mjuzikal My Fair Lady. 1956 je bil premierno predstavljen na Broadwayju s takrat neznano Julie Andrews in zvezdnikom Rexom Harrisonom. Oba bi morala igrati tudi v filmski verziji leta 1964, a je producent Jack Warner hotel ”bolj dobičkonosno” Audrey Hepburn, ki je nato zamenjala Julie. Pesem: Wouldn’t it be Lovely. (Kot Julieist sem nalašč dala povezavo na boljšo, Julie verzijo)


Kabaret (Cabaret)
Hit je postal leta 1966 na Broadwayju z Jill Haworth kot Sally Bowles. Še večji hit pa je postal s filmom iz leta 1972. Liza Minnelli kot Sally, Michael York kot Brian in Joel Grey kot konferansje so tvorili nepozabni trio. Liza in Joel sta za svoji vlogi prejela celo oskarja. Pesem: Willkommen, Bienvenue, Welcome.


Briljantina (Grease)
Zgodba se je začela na Broadwayju leta 1972, a uspešnica je postala šele čez 6 let s filmom. John Travolta kot Danny in Olivia Newton – John kot Sandy v najboljšem in najbolj priljubljenem ”high school” mjuziklu. Pesem: You’re the One That I Want.


Annie (Annie)
Simpatičen mjuzikal o rdečelasi siroti Annie je bil narejen po stripu Little Orphan Annie. Leta 1977 so ga peli Andrea McArdle (Annie), Reid Shelton (Daddy Warbucks) in Dorothy Loudon (Miss Hannigan). Filmska verzija je bil posneta 1982, igrali pa so Aileen Quinn, Albert Finney in fantastična Carol Burnett. Pesem: Tomorrow.


Cigani (Gypsy)
Leta 1959 se je odprl na Broadwayju. Ethel Merman je bila Rose, Jack Klugman je bil Herbie, Sandra Church pa Louise. 1962 pa so v vloge stopili Rosalind Russell, Karl Malden in Natalie Wood. Pesem: Everything’s Coming Up Roses.


Mala nočna glasba (A Little Night Music)
Broadway je leta 1973 v srce zadela Glynis Johns v vlogi Desiree. Manj znan mjuzikal je bil leta 1977 prinešen na filmsko platno. Vloga Desiree je pripadla Elizabeth Taylor, vendar tudi sama ni pripomogla k njegovemu uspehu. Pesem: Send in the Clowns.

  • Share/Bookmark
 

Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL